Διήμερο Βιβλιοπαρουσιάσεων 20-21 Ιανουαρίου

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου στις 8:00 μ.μ. οι εκδόσεις ΠΑΝΟΠΤΙΚόΝ θα παρουσιάσουν τα βιβλία:

 

«Ο μπολσεβίκικος μύθος» του Αλεξάντερ Μπέρκμαν:

Το ημερολόγιο του Μπέρκμαν στα 2 χρόνια (1920-1921) που έζησε, εξόριστος από τις ΗΠΑ, στη Σοβιετική Ένωση. Μια μοναδική μαρτυρία για τα πρώτα χρόνια του μπολσεβίκικου καθεστώτος και της ρώσικης κοινωνίας.

Ο Μπέρκμαν μαζί με τη σύντροφό του Έμμα Γκόλντμαν και ακόμα 250 περίπου άτομα εξορίζονται από τις ΗΠΑ και φτάνουν γεμάτοι ελπίδες στη Σοβιετική Ένωση. Πρόθεσή τους να βοηθήσουν στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού. Σταδιακά απογοητεύονται, έως ότου -μετά την βίαιη καταστολή της εξέγερσης της Κροστάνδης- αποφασίζουν να φύγουν. Όπως αναφέρει κι ο ίδιος: “Είναι το χρονικό μιας δυνατής εμπειρίας, εντυπώσεων και παρατηρήσεων που κατέγραφα από μέρα σε μέρα σε διάφορα μέρη της χώρας και σε ένα πλήθος στιγμών ζωής. Τα περισσότερα ονόματα τα διέγραψα, ώστε να προστατέψω αυτά τα πρόσωπα. Απ’ όσο γνωρίζω, πρόκειται για το μοναδικό ημερολόγιο που υπάρχει και αφορά εκείνα τα δυο χρόνια”

«Η εξέγερση της Κροστάνδης» του Άρη Αλεξάνδρου:

«Το βιβλίο αυτό για την Εξέγερση της Κροστάνδης το ζήτησε από τον Άρη Αλεξάνδρου ο εκδότης Χ. Φυτράκης για να το εντάξει σε μία σειρά βιβλίων που κυκλοφόρησαν τη δεκαετία του 1970 με τον τίτλο “Τα φοβερά ντοκουμέντα”. Με τη γνωστή του ευσυνειδησία, ο Αλεξάνδρου δεν έκανε μια δουλειά απλώς διεκπεραιωτική, αλλά έγραψε ένα από τα καλύτερα βιβλία διεθνώς επί του θέματος.
Μολονότι στην αφήγηση του Αλεξάνδρου είναι εμφανής η συμπάθειά του για τους εξεγερμένους της Κρονστάνδης, η παροιμιώδης πνευματική του εντιμότητα έχει ως αποτέλεσμα να παρουσιάζονται λεπτομερώς όλες οι απόψεις, ώστε να σχηματίσει ο κάθε αναγνώστης ιδίαν άποψη. Το βιβλίο, που στην πρώτη έκδοση δεν αναγράφει καν στο εξώφυλλο το όνομα του Αλεξάνδρου, αλλά μόνο στη σελίδα τίτλου, κυκλοφόρησε στα τέλη του 1975. Δυστυχώς, ο τότε εκδότης είχε κάνει κάποιες αυθαίρετες “διορθώσεις” στη γλώσσα του συγγραφέα, που είχαν σαν αποτέλεσμα μια επιστολή διαμαρτυρίας (ενδεικτική κι αυτή του ήθους και της ευγένειας του Αλεξάνδρου ακόμα και όταν τον έθιγαν), την οποία παραθέτουμε ως παράρτημα. Με βάση αυτή την επιστολή, αποκαταστήσαμε -κατά το δυνατόν- το κείμενο, εκσυγχρονίζοντας απλώς μερικούς ορθογραφικούς τύπους που θα ξένιζαν τον σημερινό αναγνώστη».

Για τα βιβλία θα μιλήσουν ο Γ. Ιωαννίδης (μεταφραστής) και ο Κώστας Δεσποινιάδης (εκδότης)

Σάββατο 21 Ιανουαρίου στις 8:00 μ.μ. οι εκδόσεις στάσει εκπίπτοντες θα παρουσιάσουν τον πρώτο τόμο της ανθολογίας κειμένων του Diego Abad de Santillan, «Ένα Ελευθεριακό πρόταγμα»:

«Ένας ισχυρός λόγος για τον οποίο οι αναρχικοί απαξιώνουν, κατά κάποιον τρόπο, την πανάκεια που απορρέει από τον μαρξισμό είναι ότι η ελευθερία και η δικαιοσύνη δεν θα είναι επακόλουθα της πολιτικής κυριάρχησης των εργαζομένων. Το κακό δεν βρίσκεται μόνο στην αστική τάξη, στον καπιταλισμό, στο κράτος. Το κακό βρίσκεται κατά κύριο λόγο στην εθελοδουλία. Την τυραννία πρέπει να την πολεμήσουμε και στους σκλάβους, ίσως περισσότερο ακόμα απ’ ό,τι στους τυράννους. Ο σκλάβος και ο τύραννος είναι φτιαγμένοι από την ίδια πάστα. Αν εξαλείψουμε τον τύραννο αφήνοντας ανέπαφη τη σκλαβιά, δεν θα έχουμε κάνει τίποτα για την ελευθερία.

Είναι απαραίτητο να ξεπεράσουμε πια την περίοδο των κολακειών προς την εργατική τάξη. Στην κοινωνική επανάσταση δεν θα οδηγηθούμε πλέκοντας το εγκώμιο των εργαζομένων, αλλά διακηρύσσοντας την αλήθεια, και στην αλήθεια αναφέρεται η εξής πεποίθησή μας: για την τωρινή κατάσταση, είναι το ίδιο υπαίτιος ο σκλάβος και ο εκμεταλλευμένος όσο ο τύραννος και ο εκμεταλλευτής.
Οι εργαζόμενοι, με την ιδιότητά τους ως εργαζομένοι, δεν έχουν κάποια μοιραία και θεόσταλτη ιστορική αποστολή να εκπληρώσουν. Αποστολή εκπληρώνουν μόνο όσοι διαθέτουν βούληση για δράση, όσοι νιώθουν ν’ αφυπνίζεται στη συνείδησή τους η ανθρώπινη αξιοπρέπεια.»

 

Ανοιχτές Ελευθεριακές Συναντήσεις
στην Κατάληψη Στρούγκα
eleftheriaki_strouga@espiv.net

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *