[ΡΩΓΜΗ ΣΤΟ ΚΥΡΙΑΡΧΟ] Σχετικά με Στρούγκα και ΑΕΚ

μία προσέγγιση για την επίθεση που δέχεται η Στρούγκα απο μερίδα οπαδών της ΑΕΚ.

Μόνη ξανά δεν θα σ’αφήσω… σε μισθοφόρους και εκμεταλλευτές

Το Καραβάνι προχωρά, οι σκύλοι ας γαβγίζουν”

Στις 25 Φεβρουαρίου ο χώρος της λαϊκής συνέλευσης κατοίκων ΝΦ-ΝΧ και ο αυτοδιαχειριζόμενος κοινωνικός χώρος “Στρούγκα” στη Νέα Φιλαδέλφεια δέχονται επίθεση από υπαλλήλους του επιχειρηματία Μελισσανίδη, κάποιων λιγοστών χουλιγκάνων της ΑΕΚ. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος χώρος δέχεται επίθεση απο τους εντολοδόχους του ίδιου επιχειρηματία. Πριν δυόμιση χρόνια ο ίδιος χώρος είχε δεχθεί ξανά επίθεση από πολύ συγκεκριμένη, καθοδηγούμενηομάδα οπαδών.

Όμως, γιατί τόσο μένος με το συγκεκριμένο χώρο; Ποιά είναι η Στρούγκα;

Η Στρούγκα είναι παιδί της εξέγερσης του Δεκέμβρη του 2008. Δημιουργήθηκε από εργαζόμενους/ες, νέους και νέες της περιοχής όπου ήθελαν να στεγάσουν την επιθυμία να δώσουν λύσεις στα προβλήματα της γειτονιάς τους αλλά και συνολικότερα της κοινωνίας. Εκεί, σε εβδομαδιαίαβάση μαζεύονται κάτοικοι της περιοχής, συζητάνε, τρώνε, πίνουν, χορεύουν, γελάνε, παίζουν, προβληματίζονται, μάχονται, νικάνε. Ένας χώρος κοινωνικοποίησης, διάχυσης της γνώσης, ένας τόπος ζύμωσης και νησίδα ελευθερίας από και γιά την κοινωνία.Μέσα σε μια μεγαλούπολη φυλακή, σε μια άλλοτε παραδοσιακή προσφυγική γειτονιά που πλέον, τα σουβλατζίδικα και οι καφετέριες ανταγωνίζονται για το ποιό θα ανοίξει στην παρακάτω γωνία.

Ευτυχώς έως τώρα, εκτός απο σουβλατζίδικα και καφετέριες, ένα διαρκές σημείο αναφοράς της συγκεκριμένης γειτονιάς είναι το άλσος της. Το συγκεκριμένο, είναι απ’ τα μεγαλύτερα της Αθήνας και εκτείνεται σε περίπου 480 στρέμματα! Τα τελευταία χρόνια, το άλσος έχει περάσει από ποικίλες φάσεις και όψεις. Από ένα χώρο βόλτας και συνάντησης όλων των ηλικιώντης Νέας Φιλαδέλφειας και των γύρω περιοχών και παράλληλα ένα από τα λιγοστά πράσινα τοπία της μητρόπολης, σε σκουπιδότοπο αφούεγκαταλείφθηκε(σκοπίμως;) απ’την τοπική αυτοδιοίκηση. Από σύμβολοαπελευθέρωσης και αντίστασης,με την κατάληψητου Κενταύρου τον Άυγουστο του 2015, σεσημείο συνάντησης επιχειρηματικών συμφερόντων-πλάνων, ιδιοποίησης του κοινωνικού χώρου. Ένα άλσος φιλέτο δηλαδή. Προς έκπληξη κανενός, κάθε φιλέτο θα συναντήσει και τους αντίστοιχους καλοθελητές που θα θέλουν να το εκμεταλλευτούν και να επενδύσουν σε αυτό και μέσω αυτού, σαν δεδικασμένο τον αποχαρακτηρισμό ανάλογων εκτάσεων σε ολόκληρη τη χώρα.Έτσι και γίνεται…

Μια αναδρομή περίπουστο 1930, τότε που οι πρόσφυγες κάτοικοι της περιοχής έφτιαξαν μόνοι τους το γήπεδο της ομάδας που δημιούργησαν για να τους θυμίζει τον ξεριζωμό τους. Ένα γήπεδο που δημιουργήθηκε και στεκόταν δίπλα στο άλσος μέχρι και την κατεφάδιση του.Η γειτνίαση αυτή, φαίνεται οτί είναι αρκετή87 χρόνια μετά, ώστε ολόκληρο το άλσος να απειλείται με τσιμεντοποίηση. Το πώς συνδέονται όλα τα παραπάνω δε θελει πολύ φαντασία. Το μόνο που χρειάζεταιείναι, να βάλεις σε ενα μπλέντερ, έναν λαθρέμπορα επιχειρηματία που πουλάει οπαδιλίκι και Αεκοφροσύνη σε παραπλανημένους οπαδούς πελάτες (κακά τα ψέμματα μιλάμε για ομάδες Α.Ε.) το άλσος και την τοποθεσία του και την επιδίωξη για την κατασκευή ενός μεγαλύτερου γηπέδου (μέσω της καταπάτησης του άλσους)ώστε να χωράνε μίνι εμπορικά κέντρα, σουβλατζίδικα, καφετέριες, μαγαζιά και φυσικά πρακτορεία ΟΠΑΠ.

Δεν χρειάζεται πολύ μυαλό…

.. για να καταλάβει κάποιος γρήγορα ότι ένας Μελισσανίδης λατρεύεται σαν θεός ενώ αγόρασε τσάμπα μια χρεωκοπημένη ΑΕΚ Γ’ εθνικής κατηγορίας πριν 3 χρόνια, πήρε τσάμπα το οικόπεδο της ερασιτεχνικήςΑΕΚ και θέλει να κάνει business as usual με την κατασκευή ενός εμπορικού κέντρου-γηπέδου.

Σε αυτό το ζοφερό γεγονός, άνθρωποι με αξιοπρέπεια και αγάπη για τον τόπο τους, άνθρωποι βασικού και υποκατώτατου μισθού, άνθρωποιμε απλήρωτες υπερωρίες και μαύρηεργασία, στερημένοι πολλές φορές απο βασικά αγαθά που για άλλους (τον Μελισσανίδη ας πουμε) είναι λυμμένα, όπως η υγεία, η εκπαίδευση, η μετακίνηση, η τροφή, η τέχνη, η αξιοπρεπής διαβίωση εντός κ εκτός των 4 τοίχων, έτσι κ ο αθλητισμόςάρα και η ελεύθερη είσοδος σε αθλητικούς δημόσιους χώρους αποτελούν σταθερές που δίνονται και θα δοθούν αγώνες γι’αυτές. Οι άνθρωποι της Στρούγκας μίλησαν δημόσια και έθιξαν τα επιχειρηματικά σχέδια κάποιων. Για το λόγο αυτό βρίσκονται αντιμέτωποι με τους μισθοφόρους τους.

Εφόσον κομμάτι του λαού της ΑΕΚ και της κάθε ομάδας θέλει εναν νταβατζή πάνω απ’το κεφάλι του ας τον έχει. Έμεις απ’την μεριά μας δε θα επιτρέψουμε να καταδυναστεύει τις ζωές και τις ανάγκες μας κανένας “θεός”, κανένας αφέντης.

Θα υπερασπιστούμε όλους τους ελεύθερους χώρους, όλα τα κομμάτια γης που μας έχουν απομείνει και θα αγωνιστούμε και για κεινα που τα έχουν ήδη πάρει. Θα βαδίζουμε ελεύθεροι σε τόπους και χρόνους που απελευθερώσαμε εμείς οι ίδιοι.

Και οι σκύλοι ας γαβγίζουν.

ΡΩΓΜΗ ΣΤΟ ΚΥΡΙΑΡΧΟ

Αυτοοργανωμένη συλλογικότητα στο Μενίδι

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *